Przyszło lato, a wraz z nim sezon na truskawki. Ulubiony składnik wielu dań i deserów. Tylko co można szybko i łatwo z nich przyrządzić, skoro pomysłów na tak smakowitą przekąskę jest cała lista. Prezentujemy 5 sprawdzonych przepisów na dania z truskawkami.
1. Ciasto truskawkowe
2. Truskawki w galaretce
3. Sałatka z truskawkami
4. Koktajl truskawkowy
5. Makaron z truskawkami
1. Ciasto truskawkowe
Jeżeli zależy Ci na czasie to ciasto truskawkowe jest najlepszym pomysłem na szybki i przepyszny poczęstunek. Uwielbiają je dzieci, a i dorośli nie przejdą obok niego obojętnie. Do wypieczenia takiego ciasta nie potrzebujesz wielu składników. Wszystko znajdziesz w swojej spiżarni. Do ciasta truskawkowego potrzebujesz:
• 2 szklanki mąki
• 3-4 kostek masła
• Jajko
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• Truskawki (ilość uzależniona od wielkości i kształtu tarty)
Mąkę rozsyp na blacie, dodaj do niej masło, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i posiekaj nożem. Dodaj jajko, zagniataj ciasto aż do otrzymania równomiernej masy i rozwałkuj. Włóż do formy i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Dzięki temu w trakcie pieczenia, ciasto się nie „napompuje”. Masę na ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 15-20 minut. Na upieczony spód ułóż wg własnej koncepcji umyte truskawki. Możesz układać je w całości bądź poprzekrawać na pół. Wierzch możesz posypać cukrem lub bitą śmietaną. Gotowe.
2. Truskawki w galaretce
Bardzo szybki i prosty sposób na deser dla każdego. Jest idealny na gorące dni, świetnie nadaje się na przekąskę dla gości czy grasujących łakomczuchów.
• 300-400 gr świeżych lub zamrożonych truskawek
• 2 galaretki truskawkowe
• Bita śmietana
• Cynamon lub pokruszona czekolada do posypania na wierzch
Truskawki podziel równo do pucharków lub miseczek. Przygotuj wg instrukcji galaretkę. Gotową galaretką zalej truskawki i odstaw do lodówki do stężenia. Na koniec wyłóż wierzch pucharków bitą śmietaną i posyp ją cynamon lub czekoladą, dla ładnego efektu i dodatkowego smaku.
3. Sałatka z truskawkami
Perfekcyjna, smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka. Jest lekka, pożywna, stworzona dla osób przebywających na diecie. Do jej przyrządzenia potrzebujesz w zasadzie samych owoców i produktów, które na pewno leżą na kuchennej półce.
• Ok 400 g truskawek
• 3-4 kiwi
• 200g winogron (wg uznania zielone lub czerwone)
• Łyżeczka cukru pudru
• 100 ml śmietanki kremówki
• Cytryna
• 1 łyżka drobno pokruszonych orzechów włoskich
Owoce dokładnie umyj, powyciągaj pestki i drobno pokrój. Przełóż do miski, posyp delikatnie cukrem, dodaj soku z cytryny i wymieszaj. Miskę przykryj talerzem i wstaw do lodówki na ok 30 minut. Na kilka minut przed wyciągnięciem sałatki, ubij śmietanę kremówkę na bitą śmietanę. Po schłodzeniu sałatki, całość przełóż do małych miseczek, na wierzch połóż ubitą wcześniej śmietanę i udekoruj orzechami oraz kilkoma truskawkami.
4. Koktajl truskawkowy
To chyba najprostszy sposób na ekspresowy i smaczny deser. Oprócz walorów smakowych, stanowi olbrzymią dawkę witamin, ma bardzo dobry wpływ na zdrowie i urodę. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych.
• 200 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
• 1,5 szklanki mleka
• 3 gałki lodów śmietankowych
• Cukier wg uznania
Obierz truskawki z szypułek, włóż do blendera, wsyp cukier i miksuj. Dodaj mleko i lody i miksuj dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz podawać z bita śmietaną, ulubioną posypką, rurkami czekoladowymi, ciasteczkami, z czym tylko zechcesz.
5. Makaron z truskawkami
,/p>
Świetny pomysł na lekki i szybki w przygotowaniu obiad, doskonały na letnie i upalne dni.
• Całe opakowanie makaronu wg uznania (najlepiej będą pasować świderki lub penne)
• 1 kg truskawek
• 4 łyżki śmietany 30%
• Całe opakowanie twarogu (najlepiej półtłustego)
• Cukier (wg uznania)
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną woda aby się nie skleił. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Dodaj do nich cukier według własnego uznania i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg wymieszaj ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Otrzymany sos serowy wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami. Makaron przełóż na talerz i polej sosem truskawkowo-serowym.
Pozostaje nam jedynie życzyć SMACZNEGO!!!
1 komentarz
Makaron z truskawkami? dla mnie to przesada… Ale ja nie lubię w sumie takich połączeń. Dobra jest też panna cotta z truskawkami, ciasto z truskawkami i bezą oraz crumble truskawkowe (to szybki i kryzysowy deser, gdy nagle wpadna do nas goście).