Co można przyrządzić z truskawek – 5 pomysłów na smaczne przekąski

autor Ada Szwarc
147 x czytano

Przyszło lato, a wraz z nim sezon na truskawki. Ulubiony składnik  wielu dań i deserów. Tylko co można szybko i łatwo z nich przyrządzić, skoro pomysłów na tak smakowitą przekąskę jest cała lista. Prezentujemy 5 sprawdzonych przepisów na dania z truskawkami.

1. Ciasto truskawkowe

ciasto truskawkowe

Jeżeli zależy Ci na czasie to ciasto truskawkowe jest najlepszym pomysłem na szybki i przepyszny poczęstunek. Uwielbiają je dzieci, a i dorośli nie przejdą obok niego obojętnie. Do wypieczenia takiego ciasta nie potrzebujesz wielu składników. Wszystko znajdziesz w swojej spiżarni. Do ciasta truskawkowego potrzebujesz:
•    2 szklanki mąki
•    3-4 kostek masła
•    Jajko
•    3 łyżki cukru pudru
•    1 łyżeczka cukru wanilinowego
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    Truskawki (ilość uzależniona od wielkości i kształtu tarty)

Mąkę rozsyp na blacie, dodaj do niej masło, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i posiekaj nożem. Dodaj jajko, zagniataj ciasto aż do otrzymania równomiernej masy i rozwałkuj. Włóż do formy i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Dzięki temu w trakcie pieczenia, ciasto się nie „napompuje”. Masę na ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 15-20 minut. Na upieczony spód ułóż wg własnej koncepcji umyte truskawki. Możesz układać je w całości bądź poprzekrawać na pół. Wierzch możesz posypać cukrem lub bitą śmietaną. Gotowe.

2. Truskawki w galaretce

truskawki w galaretce

Bardzo szybki i prosty sposób na deser dla każdego. Jest idealny na gorące dni, świetnie nadaje się na przekąskę dla gości czy grasujących łakomczuchów.

•    300-400 gr świeżych lub zamrożonych truskawek
•    2 galaretki truskawkowe
•    Bita śmietana
•    Cynamon lub pokruszona czekolada do posypania na wierzch

Truskawki podziel równo do pucharków lub miseczek. Przygotuj wg instrukcji galaretkę. Gotową galaretką zalej truskawki i odstaw do lodówki do stężenia. Na koniec wyłóż wierzch pucharków bitą śmietaną i posyp ją cynamon lub czekoladą, dla ładnego efektu i dodatkowego smaku.

3. Sałatka z truskawkami

salatka z truskawek

Perfekcyjna, smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka. Jest lekka, pożywna, stworzona dla osób przebywających na diecie. Do jej przyrządzenia potrzebujesz w zasadzie samych owoców i produktów, które na pewno leżą na kuchennej półce.
•    Ok 400 g truskawek
•    3-4 kiwi
•    200g winogron (wg uznania zielone lub czerwone)
•    Łyżeczka cukru pudru
•    100 ml śmietanki kremówki
•    Cytryna
•    1 łyżka drobno pokruszonych orzechów włoskich

Owoce dokładnie umyj, powyciągaj pestki i drobno pokrój. Przełóż do miski, posyp delikatnie cukrem, dodaj soku z cytryny i wymieszaj. Miskę przykryj talerzem i wstaw do lodówki na ok 30 minut. Na kilka minut przed wyciągnięciem sałatki, ubij śmietanę kremówkę na bitą śmietanę. Po schłodzeniu sałatki, całość przełóż do małych miseczek, na wierzch połóż ubitą wcześniej śmietanę i udekoruj orzechami oraz kilkoma truskawkami.

4. Koktajl truskawkowy

shake truskawkowy

To chyba najprostszy sposób na ekspresowy i smaczny deser. Oprócz walorów smakowych, stanowi olbrzymią dawkę witamin, ma bardzo dobry wpływ na zdrowie i urodę. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych.
•    200 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
•    1,5 szklanki mleka
•    3 gałki lodów śmietankowych
•    Cukier wg uznania

Obierz truskawki z szypułek, włóż do blendera, wsyp cukier i miksuj. Dodaj mleko i lody i miksuj dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz podawać z bita śmietaną, ulubioną posypką, rurkami czekoladowymi, ciasteczkami, z czym tylko zechcesz.

5. Makaron z truskawkami

makaron z truskawek,/p>

Świetny pomysł na lekki i szybki w przygotowaniu obiad, doskonały na letnie i upalne dni.
•    Całe opakowanie makaronu wg uznania (najlepiej będą pasować świderki lub penne)
•    1 kg truskawek
•    4 łyżki śmietany 30%
•    Całe opakowanie twarogu (najlepiej półtłustego)
•    Cukier (wg uznania)

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną woda aby się nie skleił. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Dodaj do nich cukier według własnego uznania i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg wymieszaj ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Otrzymany sos serowy wymieszaj z rozgniecionymi truskawkami. Makaron przełóż na talerz i polej sosem truskawkowo-serowym.

Pozostaje nam jedynie życzyć SMACZNEGO!!!

podobne tematycznie

1 komentarz

Ela 19 września 2016 - 12:38

Makaron z truskawkami? dla mnie to przesada… Ale ja nie lubię w sumie takich połączeń. Dobra jest też panna cotta z truskawkami, ciasto z truskawkami i bezą oraz crumble truskawkowe (to szybki i kryzysowy deser, gdy nagle wpadna do nas goście).

odpowiedz

zostaw komentarz