Czym zastąpić cukier?

autor Sandra Kożuchowska
145 x czytano

Cukier – biała śmierć. To pojęcie jest nam znane nie od dzisiaj, ale jak każdy wie, ciężko go czymkolwiek zastąpić, a jeszcze trudniej go unikać, jako że występuje w bardzo wielu produktach. Warto jednak w miarę możliwości postarać się o ograniczenie jego spożywania, poprzez wybór zdrowszych zamienników. Jakich?

Jak można zastąpić cukier w diecie?

Każdy z nas lubi słodkie i nie nie ma w tym nic dziwnego, jako że odpowiada on poniekąd za uczucie przyjemności. Mimo wszystko spożywanie go w nadmiernej ilości wiązać się może z wieloma przykrymi dolegliwościami, dlatego dobrze byłoby maksymalnie ograniczyć sięganie po niego. Nie da się go całkowicie wyeliminować, jednak nie ma takiej potrzeby. Umiar jest ważny, tak samo jak świadomość tego, jakie są inne zdrowsze zamienniki cukru. Warto wymienić tutaj choćby miód, syrop klonowy czy z agawy, ksylitol, stewia czy melasa. A to tylko kilka przykładów.

Miód zamiast cukru

Miód zdecydowanie należy do tych składników odżywczych, które charakteryzują się zarówno dużą słodyczą, jak i właściwościami prozdrowotnymi. Pod wieloma względami zawiera nawet więcej kalorii niż tradycyjny biały cukier, ale posiada za to wiele innych minerałów dobrych dla organizmu. Oprócz fruktozy i glukozy łatwiejszej do przyswajania zawiera także wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas, fluor oraz kobalt i jod.

Pyszny miód

Jakie syropy zamiast cukru?

Słodzić można także różnymi syropami, które oprócz przyjemnego i słodkiego smaku dostarczają także ważnych składników odżywczych. Do najpopularniejszych należy syrop klonowy, z agawy, czy syrop daktylowy. Syrop klonowy jest gęstej konsystencji i dostarcza nam wapnia, magnezu, potasu, fosforu, manganu, a także witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. No i jest mniej kaloryczny. Syrop daktylowy posiada podobne właściwości, ale oprócz tego ma też witaminę E, białko i karoteny. Agawa za to posiada dużą ilość inuliny, czyli naturalnego probiotyku. Ciekawa jest także melasa, czyli gęsty syrop pozostający z produkcji cukru.

Czym są słody ryżowe i jęczmienne?

Ciekawym zamiennikiem są także słody, produkowane z ryżu albo jęczmienia. Ich najważniejszą cechą jest fakt, że poprawiają trawienie i pomagają we wzmocnieniu żołądka. Stanowią jeden z ważniejszych składników energetycznych, dzięki dużej zawartości węglowodanów. Oprócz tego zaletą jest także obecność witaminy B.

Czy ksylitol to dobry zamiennik za cukier?

Ksylitol to zamiennik dla cukru, który z pewnością znany jest już wielu osobom. Za tą niezbyt precyzyjną nazwą kryje się po prostu cukier brzozowy i jest pochodzenia całkowicie naturalnego. Jest tak samo słodki jak cukier biały, ale posiada zdecydowanie mniej kalorii. Działa poniekąd jak opatrunek dla organizmu, wzmacniając układ immunologiczny, a także w pewien sposób chroni przed chorobami. Zaletą jest także wspieranie większego przyswajania wapnia, przez co zalecany jest przy leczeniu osteoporozy, jednak i tu trzeba uważać – nadmierne jego spożywanie może być szkodliwe.

Stewia – co to jest i jak działa?

Stewia to roślina, z której liści produkuje się suszony lub sproszkowany produkt. Posiada prawdziwe bogactwo witamin, szczególnie tych z grupy B oraz C, a także liczne minerały jak selen, magnez, chrom, wapń, potas, cynk i żelazo. Trzeba jednak uważać, ponieważ dopuszczalne jest spożywanie wyłącznie zielonych lub brązowych ekstraktów czy proszków tej rośliny.

podobne tematycznie

zostaw komentarz