Dlaczego dzieci nie mogą jeść grzybów?

autor Felicja Domańska
240 x czytano

Wiadomo, że rozszerzanie diety malucha powinno odbywać się stopniowo. Wynika to z rozwoju układu pokarmowego u dziecka i jego przystosowania do trawienia różnych produktów spożywczych. Dlaczego maluchy nie mogą jeść grzybów? Kiedy można bezpiecznie zacząć wprowadzać je do diety brzdąca? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziesz w naszym artykule.

Dlaczego nie należy podawać dzieciom grzybów?

Podawanie grzybów dzieciom wydaje się ryzykowne, głównie ze względu na możliwość zatrucia. Organizm malucha jest bardziej wrażliwy na toksyny, które mogą występować nawet w gatunkach uznawanych za jadalne. Warto także zaznaczyć, że układ pokarmowy dziecka trudniej przyswaja ciężkostrawne składniki grzybów. Należy również pamiętać, że rozróżnienie bezpiecznych gatunków od tych trujących wymaga pewnego doświadczenia. U niektórych dzieci zjedzenie grzybów może skutkować wystąpieniem alergii pokarmowych, dlatego wprowadzanie ich do diety malucha powinno być starannie przemyślane i skonsultowane z pediatrą.

Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby?

Pierwsze próby podawania maluchowi grzybów powinny nastąpić nie wcześniej niż po 6. miesiącu życia, jednak w naszej opinii najlepiej poczekać, aż dziecko ukończy trzeci rok życia. W tym okresie układ pokarmowy malucha jest już lepiej przystosowany do przetwarzania różnych pokarmów. Ważne jest, aby początkowo podawać grzyby w małych ilościach, jednocześnie uważnie obserwując, jak organizm dziecka reaguje na ten składnik. Zaleca się rozpoczęcie rozszerzania diety malucha od gatunków uznawanych za łatwostrawne i hipoalergiczne — np. pieczarek. Stopniowe wprowadzanie grzybów do jadłospisu brzdąca pozwoli ocenić jego tolerancję i wykryć ewentualne reakcje alergiczne. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie gatunki grzybów można podawać maluchowi. Niektóre powinny zostać włączone do diety dziecka dopiero po 12. roku życia, a należą do nich grzyby leśne.

Jakie grzyby mogą jeść dzieci?

Wybierając grzyby dla dzieci, należy kierować się ostrożnością. W przypadku młodszych brzdąców preferowane są gatunki uprawne, m.in. pieczarki, prawdziwki, boczniaki czy shiitake, które są łatwiej przyswajalne i powszechnie uznawane za bezpieczne. Przed podaniem ich dziecku, należy dokładnie je umyć i odpowiednio przygotować. Małe ilości dobrze ugotowanych lub upieczonych grzybów mogą być stopniowo wprowadzane do diety kilkulatków. Mimo wszystko jednak dobrym pomysłem jest zasięgnięcie porady lekarza przed podaniem ich maluchowi. Warto też być, aby zaobserwować oznaki, że dziecko źle toleruje grzyby. W takim przypadku warto jak najszybciej zgłosić się z maluchem do pediatry, a w przypadku zatrucia pokarmowego jechać z nim od razu do szpitala. Z tego względu odradza się podawanie dzieciom dziko rosnących gatunków, które pochodzą z niesprawdzonego źródła.

Grzyby są składnikiem, który nie powinien być wprowadzany do diety malucha zbyt wcześnie. W naszym odczuciu warto poczekać z podawaniem dziecku tego produktu nawet do osiągnięcia przez nie wieku nastoletniego. A Ty podajesz swoje pociesze grzyby? Daj znać w komentarzu.

podobne tematycznie

zostaw komentarz