Nietolerancja laktozy jest jedną z najczęściej występujących nadwrażliwości pokarmowych.
Nietolerancja laktozy, nazywana również niedoborem laktazy oraz hipolaktazją, jest nadwrażliwością pokarmową, wywołaną niewystarczającym trawieniem laktozy – dwucukru, który obecny jest w niektórych pokarmach mlecznych. Schorzenie wynika ze zmniejszonej aktywności laktazy, czyli enzymu, który odpowiedzialny jest za trawienie laktozy. Nie jest to jednak alergia pokarmowa, ponieważ nietolerancja laktozy nie jest związana z niestandardową pracą systemu immunologicznego.
Postacie nietolerancji laktozy
Nietolerancja laktozy może wystąpić pod postacią wrodzoną, pierwotną lub wtórną. W przypadku nietolerancji wrodzonej, która jednak jest bardzo rzadko stwierdzana, maluch od urodzenia nie jest zdolny do wytworzenia laktazy.
Nietolerancja pierwotna jest dziedziczona jako cecha autosomalna recesywna (jest to najczęstsza forma niedoboru laktazy o podłożu genetycznym) i pojawia się zazwyczaj w czasie dojrzewania lub we wczesnej dorosłości. W tym wydaniu produkcja enzymu zmniejsza się z wiekiem i rozszerzaniem diety.
Z kolei nietolerancja wtórna, czyli nabyta, może być przejściowa (i wynikać np. ze stosowania antybiotyków) lub utrwalona (ze względu na przewlekłe stany chorób jelitowo-żołądkowych). Nietolerancja tymczasowa może pojawić się również u wcześniaków, gdy ich organizm nie jest jeszcze zdolny do wytwarzania laktazy. Ustępuje jednak samoczynnie.
Objawy nietolerancji laktozy
W zależności od tego, ile laktazy organizm potrafi wyprodukować, z różnym nasileniem wystąpić mogą objawy nietolerancji. Typowe dla nietolerancji laktozy są: luźne stolce lub biegunki, skurcze żołądka, nadmierne wytwarzanie gazów jelitowych, wzdęcia, nudności, wymioty, kurczowe bóle brzucha, kolki oraz „przelewanie” się w brzuchu. Dolegliwości te jednak zwykle przemijają w ciągu kilkunastu godzin.
Leczenie nietolerancji laktozy
Najskuteczniejszym sposobem na uniknięcie dolegliwości, które związane są z nietolerancją laktozy, jest rezygnacja z mleka oraz jego przetworów. Z jadłospisu wyeliminować należy więc świeże mleko i śmietanę, maślanki, majonez, desery na bazie mleka, artykuły zawierające mleko w proszku oraz wszelkie produkty spożywcze zawierające laktozę.
Do diety, zamiast mleka, włączyć zaś należy (szczególnie w przypadku dzieci – więcej na ten temat na www.zdrowemaluchy.pl) jogurty, kefiry i kwaśne mleko (po fermentacji zawierają mniej dwucukru, są natomiast bogate w probiotyki, które wspomagają wytwarzanie laktazy), ser żółty, przetwory mleka sojowego, migdały, orzechy, żółta jaj, warzywa zielonoliściaste i strączkowe oraz ryby.
1 komentarz
prawda z tą nietolerancją laktozy ! kiedyś myślałam że to nieprawda ale przekonałam się