Potas – produkty w których jest go najwięcej

autor Kamila Kucharczyk
92 x czytano

Potas jest makroelementem, który reguluje ważne procesy zachodzące w organizmie. Dlatego należy wiedzieć, w jakich produktach naturalnych można go znaleźć i jak zauważyć, kiedy występuje jego niedobór.

Za co odpowiada potas?

Musisz zapamiętać, że potas jest jednym z najważniejszych elektrolitów znajdujących się w komórkach ludzkich. Odpowiada zarówno za utrzymywanie napięcia elektrycznego na błonach komórkowych, jak i za przekazywanie impulsów między komórkami. Wiedzą o tym przede wszystkim sportowcy, ponieważ potas kontroluje prace mięśni. Ale to nie jedyne jego zadanie.

Pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Oprócz tego kontroluję budowę mięśni, pozwala na utrzymanie ich prawidłowej masy. Jest to możliwe dzięki temu, że bierze udział w procesach syntezy białka – głównego budulca mięśni.

Wiele osób kojarzy potas dzięki temu, że pomaga utrzymywać prawidłową ilość wody, a co za tym idzie, utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Ponadto jest antagonistą sodu i pomiędzy tymi pierwiastkami powinna zostać zachowana równowaga.

Źródła potasu

Zwykle nie jest konieczna suplementacja potasu, ponieważ ten makroelement można znaleźć w wielu produktach spożywczych pochodzenia naturalnego. Natomiast w przypadku jego niedoboru, najlepiej jest się skonsultować z lekarzem, zamiast podejmować decyzję o samodzielnym dawkowaniu suplementów.

A zanim jeszcze przejdziemy do źródła tego pierwiastka, chcielibyśmy zwrócić Ci uwagę na to, że witamina B6 ułatwia przyswajanie potasu. Warto więc w posiłku uwzględnić takie produkty, które zawierają oba te składniki.

Choć z dużej zawartości potasu znane są przede wszystkim banany i pomidory, to najwięcej tego makroelementu można znaleźć w białej fasoli oraz w otrębach pszennych. Gdzie jeszcze go szukać? W szpinaku, boćwinie, jarmuży i brukselce, a także w ziemniakach, burakach, brokułach, pietruszce i marchewce. Jeśli chodzi o owoce, to warto sięgać po wspomniane wcześniej banany, ale też awokado, melony czy czarne porzeczki. Przy czym o ile warzywa można jeść w ilości nieograniczonej, o tyle w przypadku owoców zaleca się już umiar ze względu na dużą zawartość cukrów prostych.

Banany

Nasiona bogate w potas to przede wszystkim rośliny strączkowe, ale także słonecznik, pestki dyni oraz nieprzetworzone ziarna zbóż.

Objawy niedoboru potasu

Stan, w którym występuje niedobór potasu, nazywa się hipokaliemią. Do najczęstszych objawów należy osłabienie oraz skurcze mięśni, wzmożone pragnienie, a także wielomocz. Mogą pojawić się wymioty, nudności.

Zagrażającymi życiu objawami są zaburzenia rytmu serca (zwane też często kołataniem). Jeśli stan niedoboru potasu się przedłuża, może dojść nawet do migotania komór.

Przy czym przed podjęciem leczenia należałoby najpierw znaleźć przyczynę problemu, ponieważ nie zawsze musi mieć ona źródło w nieodpowiedniej diecie. Powodem jest także odwodnienie, np. na skutek biegunki czy zatrucia pokarmowego, a nawet regularne zażywanie niektórych leków.

Co więcej, do takiego stanu mogą doprowadzić niektóre zioła, które wypłukują nadmiar wody z organizmu – wtedy dochodzi do zaburzeń elektrolitowych, równowaga makroelementów jest zachwiana.

podobne tematycznie

zostaw komentarz