Świeża kawa, czyli jaka? Gdzie kupić, jak przygotować świeżą kawę?
Świeża aromatyczna kawa potrafi postawić na nogi i ustawić nam cały dzień. Oczywiście pod warunkiem, że czarny trunek rzeczywiście będzie wysokiej jakości. Warto wiedzieć czym charakteryzuje się dobra kawa, jak odróżnić ją od tej gorszej i skąd ją wziąć. Dobrze też mieć świadomość tego, w jaki sposób zaparzać kawę, by była ona nie tylko aromatyczna, ale i smaczna.
- Jaka kawa jest najlepsza?
- Skąd brać świeżą kawę?
- Czy miejsce pochodzenia kawy ma znaczenie?
- Jak czas i stopień palenia wpływa na aromat kawy?
- Czy opakowanie kawy ma wpływ na jej świeżość?
- Jak przyrządzić świeżą kawę?
Jaka kawa jest najlepsza?
Ilu ludzi, tyle upodobań smakowych, jednak abstrahując od kwestii gustu, warto zwrócić uwagę na inną kwestię, czyli jakość samej kawy, na którą składa się jednakowo region, z którego pochodzi, data palenia, stopień palenia, a także sposób pakowania. Wszystko to odpowiadać będzie za aromat, smak i zapach kawy, którą będziemy potem przyrządzać w domowym zaciszu.
Skąd brać świeżą kawę?
Na półkach sklepowych wyboru kaw nie brakuje i to zarówno jeżeli chodzi o standardowe markety, jak i bardziej specjalistyczne sklepy nastawione właśnie na sprzedaż popularnych ziaren. Warto jednak pamiętać o tym, że szeroko dostępne kawy w większości przypadków są stosunkowo słabej jakości, a nawet jeżeli sama produkcja wykonana jest dobrze, to długie leżakowanie na półkach nie sprzyja zachowaniu aromatu i smaku. Z tego też względu, najlepsza jest kawa prosto z palarni (sklep z kawą JavaCoffee.pl), czyli miejsca, gdzie jest ona na bieżąco palona, pakowana i sprzedawana, co pozwala na zachowanie maksymalnej świeżości.
Czy miejsce pochodzenia kawy ma znaczenie?
W kontekście świeżości kawy, miejsce jej pochodzenia nie ma większego znaczenia. Wpływa to jedynie na jej smak, ponieważ w zależności od regionu i klimaty, plantacje kawy charakteryzują się odmiennymi cechami. To sprawia, że czarny trunek z Ameryki Południowej, Afryki czy Azji mają nieco inny smak. Ameryka to przede wszystkim klasyka, Afryka ma kawę nieco słodszą, a Azja mocniejszą i cięższą. Wybór będzie więc zależał przede wszystkim od upodobań smakowych.
Jak czas i stopień palenia wpływa na aromat kawy?
Czas palenia jest tu chyba najistotniejszym czynnikiem i zasada jest tu stosunkowo prosta – im mniej czasu minęło od momentu palenia kawy, tym jest ona świeższa i bardziej aromatyczna. Opakowania palonej kawy, które przeleżą więcej czasu na półce, nie tracą zbytnio na jakości, ale ulatniają się z nich charakterystyczne nuty smakowe i zapachowe.
Stopień palenia też nie pozostaje tu bez znaczenia i można wyróżnić jego trzy stopnie: jasne, średnie i ciemne. Pierwsze z nich, palenie jasne, najlepiej uwydatnia walory smakowe i ziaren kawy, palenie średnie daje bardziej intensywny aromat i pozwala na wyczucie specyficznych nut smakowych, z kolei ciemne palenie sprawia, że kawa nabiera większej goryczki i kwasowości, co powoduje, że zaciera się jej smak.
Czy opakowanie kawy ma wpływ na jej świeżość?
Sposób pakowania kawy także jest tutaj ważny, dlatego istotne jest, by opakowania były hermetyczne, a tym samym nie pozwalały na ucieczkę specyficznego aromatu. Wiele kaw posiada przy tym wentylację, która służy jednak konkretnemu celowi, a dokładniej mówiąc, odprowadza nadmiar powietrza. Świeże ziarna kawy „oddychają”, więc wentylacja jest potrzebna, by opakowanie nie eksplodowało.
Jak przyrządzić świeżą kawę?
Aby kawa była jak najbardziej aromatyczna i pyszna, najlepiej postawić na zakup ziarnistej, którą zmieli się dopiero tuż przed przygotowaniem napoju. Najlepiej sprawdzają się w tym celu ekspresy do kawy, ale niewielkie kawiarki czy młynki także mogą się przydać. Warto przy tym pamiętać, że kawa po zmieleniu bardzo szybko traci na aromacie i właściwościach, dlatego najlepiej odpowiednio odmierzać dawki. Co istotne, samej kawy nigdy nie powinno się zalewać wrzątkiem. Po zagotowaniu najlepiej ok. 2 – 3 minuty i dopiero wtedy zalać kawę wodą. Oczywiście nie dotyczy to ekspresów.