Świeża aromatyczna kawa potrafi postawić na nogi i ustawić nam cały dzień. Oczywiście pod warunkiem, że czarny trunek rzeczywiście będzie wysokiej jakości. Warto wiedzieć czym charakteryzuje się dobra kawa, jak odróżnić ją od tej gorszej i skąd ją wziąć. Dobrze też mieć świadomość tego, w jaki sposób zaparzać kawę, by była ona nie tylko aromatyczna, ale i smaczna.

Jaka kawa jest najlepsza?

Ilu ludzi, tyle upodobań smakowych, jednak abstrahując od kwestii gustu, warto zwrócić uwagę na inną kwestię, czyli jakość samej kawy, na którą składa się jednakowo region, z którego pochodzi, data palenia, stopień palenia, a także sposób pakowania. Wszystko to odpowiadać będzie za aromat, smak i zapach kawy, którą będziemy potem przyrządzać w domowym zaciszu.

Skąd brać świeżą kawę?

Na półkach sklepowych wyboru kaw nie brakuje i to zarówno jeżeli chodzi o standardowe markety, jak i bardziej specjalistyczne sklepy nastawione właśnie na sprzedaż popularnych ziaren. Warto jednak pamiętać o tym, że szeroko dostępne kawy w większości przypadków są stosunkowo słabej jakości, a nawet jeżeli sama produkcja wykonana jest dobrze, to długie leżakowanie na półkach nie sprzyja zachowaniu aromatu i smaku. Z tego też względu, najlepsza jest kawa prosto z palarni (sklep z kawą JavaCofee.pl), czyli miejsca, gdzie jest ona na bieżąco palona, pakowana i sprzedawana, co pozwala na zachowanie maksymalnej świeżości.

Czy miejsce pochodzenia kawy ma znaczenie?

W kontekście świeżości kawy, miejsce jej pochodzenia nie ma większego znaczenia. Wpływa to jedynie na jej smak, ponieważ w zależności od regionu i klimaty, plantacje kawy charakteryzują się odmiennymi cechami. To sprawia, że czarny trunek z Ameryki Południowej, Afryki czy Azji mają nieco inny smak. Ameryka to przede wszystkim klasyka, Afryka ma kawę nieco słodszą, a Azja mocniejszą i cięższą. Wybór będzie więc zależał przede wszystkim od upodobań smakowych.

Filiżanka kawy i rozsypane ziarna

Jak czas i stopień palenia wpływa na aromat kawy?

Czas palenia jest tu chyba najistotniejszym czynnikiem i zasada jest tu stosunkowo prosta – im mniej czasu minęło od momentu palenia kawy, tym jest ona świeższa i bardziej aromatyczna. Opakowania palonej kawy, które przeleżą więcej czasu na półce, nie tracą zbytnio na jakości, ale ulatniają się z nich charakterystyczne nuty smakowe i zapachowe.

Stopień palenia też nie pozostaje tu bez znaczenia i można wyróżnić jego trzy stopnie: jasne, średnie i ciemne. Pierwsze z nich, palenie jasne, najlepiej uwydatnia walory smakowe i ziaren kawy, palenie średnie daje bardziej intensywny aromat i pozwala na wyczucie specyficznych nut smakowych, z kolei ciemne palenie sprawia, że kawa nabiera większej goryczki i kwasowości, co powoduje, że zaciera się jej smak.

Czy opakowanie kawy ma wpływ na jej świeżość?

Sposób pakowania kawy także jest tutaj ważny, dlatego istotne jest, by opakowania były hermetyczne, a tym samym nie pozwalały na ucieczkę specyficznego aromatu. Wiele kaw posiada przy tym wentylację, która służy jednak konkretnemu celowi, a dokładniej mówiąc, odprowadza nadmiar powietrza. Świeże ziarna kawy „oddychają”, więc wentylacja jest potrzebna, by opakowanie nie eksplodowało.

Jak przyrządzić świeżą kawę?

Aby kawa była jak najbardziej aromatyczna i pyszna, najlepiej postawić na zakup ziarnistej, którą zmieli się dopiero tuż przed przygotowaniem napoju. Najlepiej sprawdzają się w tym celu ekspresy do kawy, ale niewielkie kawiarki czy młynki także mogą się przydać. Warto przy tym pamiętać, że kawa po zmieleniu bardzo szybko traci na aromacie i właściwościach, dlatego najlepiej odpowiednio odmierzać dawki. Co istotne, samej kawy nigdy nie powinno się zalewać wrzątkiem. Po zagotowaniu najlepiej ok. 2 – 3 minuty i dopiero wtedy zalać kawę wodą. Oczywiście nie dotyczy to ekspresów.