Zbyt wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Najpoważniejszymi są te związane z sercem. Jak zatem ustrzec się przed szkodliwymi skutkami podwyższonego cholesterolu? Oprócz leków i regularnych badań bardzo ważna jest dieta i urozmaicenie jej o konieczne produkty. Co powinno się znaleźć się w jadłospisie osoby zmagającej się z tym problemem? Przeczytajcie artykuł poniżej.
Oliwa z oliwek zamiast oleju roślinnego
Pamiętaj o czosnku
Jedź migdały i orzechy
Płatki owsiane przy wysokim cholesterolu
Nie zapominaj o roślinach strączkowych
Jedź jabłka
Spożywanie winogron na cholesterol
Nasiona płesznika przy wysokim cholesterolu
Zastąp masło margaryną
Jedną z głównych przyczyn podniesienia się poziomu cholesterolu może być spożywanie tłuszczów w postaci masła. Dlatego w pierwszej kolejności należy je zastąpić margaryną zawierającą kwasy tłuszczowe nienasycone. Tłuszcze zwierzęce w każdej postaci, powinny zostać odstawione na bok.
Oliwa z oliwek zamiast oleju roślinnego
Niech służy Ci do gotowania zamiast zwykłego oleju roślinnego. Ma ona w swoim składzie bezpieczne i korzystne dla ludzkiego organizmu kwasy tłuszczowe. Unikaj potraw smażonych, zwłaszcza na głębokim tłuszczu.
Pamiętaj o czosnku
Czosnek jest w stanie zmniejszyć cholesterol nawet o 20%. Najlepiej jest go spożywać na surowo, maksymalnie dwa ząbki dziennie. Nie tylko uwydatnia smak potraw, co ma wiele właściwości zdrowotnych.
Jedź migdały i orzechy
Z kolei te rodzaje bakalii są w stanie zmniejszyć poziom cholesterolu nawet o połowę. Ich właściwości mają pozytywny wpływ na serce, wspomagają jego regenerację i chronią organizm przed miażdżycą. Można je jeść w postaci przekąski lub dodawać do musli.
Płatki owsiane przy wysokim cholesterolu
To idealna propozycja na pożywne śniadanie, które dzięki zawartemu w swoim składzie błonnikowi, skutecznie pomoże obniżyć cholesterol oraz dostarczy energii. Płatki owsiane wyjątkowo dobrze smakują w formie musli, podane z owocami albo bakaliami i z dodatkiem jogurtu naturalnego. Można je również jeść w formie owsianki.
Nie zapominaj o roślinach strączkowych
Również stanowią porządną dawkę naturalnego błonnika. Takie rośliny jak fasola, groch, bób czy soczewica powinny być nieodzownym elementem diety osoby borykającej się z wysokim cholesterolem. Pomagają zmniejszyć jego poziom nawet o 5%.
Jedź jabłka
Spożywanie dziennie dwóch jabłek obniża poziom cholesterolu już po pierwszym miesiącu. Jabłka bogate są również w składniki zwane flawonoidami, które zmniejszają o 50% ryzyko wystąpienia zawału serca, dlatego jedzenie ich zaleca się osobom w podeszłym wieku.
Spożywanie winogron na cholesterol
Te słodkie i pyszne owoce zawierają w swoim składzie kilka związków, które mają bardzo dobry wpływ na ludzkie zdrowie. Należą do nich flawonoidy i antyoksydanty, znajdujące się w ich skórce i nasionach. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu i podwyższają poziom tzw. dobrego cholesterolu.
Nasiona płesznika przy wysokim cholesterolu
Nasiona te zazwyczaj wykorzystywane są do produkcji środków przeczyszczających. Jednak mają również dobry wpływ na organizm zmagający się z podwyższonym cholesterolem. Zawarte w nich składniki hamują ponowne wchłanianie żółci, poprzez jej wydalenie, ograniczając przy tym dalszy wzrost złego cholesterolu, który ponownie się wchłania. Nasiona te można spożywać z waflami czy z płatkami śniadaniowymi.
Odpowiednia dieta pozwala obniżyć poziom cholesterolu, przyczyniając się do poprawy stanu zdrowia i lepszego samopoczucia. Naszym zdaniem warto sięgać po produkty bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe, które wykazują dobroczynne działanie na ludzki organizm. Co jeszcze warto jeść, aby obniżyć cholesterol? Daj znać w komentarzu.
1 komentarz
Dobre rady i pewnie bardzo przydatne, sama muszę jeszcze lepiej pogłębić ten temat