Za wysoki poziom złego cholesterolu to niebezpieczna oznaka dla organizmu. Jego zbyt wysoki poziom może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Najpoważniejszymi są te związane z sercem. Jak zatem ustrzec się przed szkodliwymi skutkami podwyższonego cholesterolu? Przeczytajcie artykuł poniżej.
1. Margaryna
2. Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
3. Czosnek
4. Migdały i orzechy
5. Płatki owsiane
6. Rośliny strączkowe
7. Jabłka
8. Winogrona
9. Nasiona płesznika
Gdy norma cholesterolu we krwi jest przekroczona, trzeba działać szybko i zdecydowanie. Odwlekanie decyzji o rozpoczęciu leczenia czy stosowania diety nie może czekać ponieważ podwyższony cholesterol to zwiększone zagrożenie chorób serca, a nawet zawału. Oprócz leków i regularnych badań, bardzo ważna jest dieta i urozmaicenie jej o konieczne produkty. Co powinno się znaleźć się w jadłospisie osoby zmagającej się z tym problemem? Oto lista koniecznych produktów:
1. Margaryna
Jedną z głównych przyczyn podniesienia się poziomu cholesterolu jest spożywanie tłuszczów w postaci masła. Dlatego w pierwszej kolejności należy je zastąpić margaryną na którą składają się kwasy nienatłuszczone. Tłuszcze zwierzęce w każdej postaci, muszą zostać odstawione na bok.
2. Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Niech służą Ci do gotowania zamiast zwykłego oleju roślinnego. Mają w swoim składzie bezpieczne i korzystne dla ludzkiego organizmu kwasy tłuszczowe. Unikaj potraw smażonych, zwłaszcza na głębokim tłuszczu.
3. Czosnek
Czosnek jest w stanie zmniejszyć cholesterol nawet o 20%. Najlepiej jest go spożywać na surowo, maksymalnie dwa ząbki dziennie. Nie tylko uwydatnia smak potraw, co ma wiele właściwości zdrowotnych.
4. Migdały i orzechy
Z kolei te rodzaje bakalii są w stanie zmniejszyć poziom cholesterolu nawet o połowę. Ich właściwości mają pozytywny wpływ na serce, wspomagają jego regenerację i chronią organizm przed miażdżycą. Można je jeść w postaci przekąski lub dodawać do musli.
5. Płatki owsiane
To idealna propozycją na pożywne śniadanie, które dzięki zawartemu w swoim składzie błonnika, skutecznie pomoże obniżyć cholesterol oraz dostarczy energii. Płatki owsiane wyjątkowo dobrze smakują w formie musli, podane z owocami albo bakaliami i z dodatkiem jogurtu naturalnego. Można je również jeść w formie owsianki.
6. Rośliny strączkowe
Również stanowią porządną dawkę naturalnego błonnika. Takie rośliny jak fasola, groch, bób czy soczewica powinny być nieodzownym elementem diety, osoby borykającej się z wysokim cholesterolem. Pomagają zmniejszyć jego poziom nawet o 5%.
7. Jabłka
Spożywanie dziennie dwóch jabłek obniża poziom cholesterolu już po pierwszym miesiącu. Jabłka bogate są również w składniki zwane flawonoidy, które zmniejszają o 50% ryzyko wystąpienia zawału serca, dlatego zaleca się ich spożywanie osobom w podeszłym wieku.
8. Winogrona
Te słodkie i pyszne owoce zawierają w swoim składzie kilka związków, które mają bardzo dobry wpływ na ludzkie zdrowie. Należą do nich flawonoidy i antyoksydanty, znajdujące się w ich skórce i nasionach. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu i podwyższają poziom tzw. dobrego cholesterolu.
9. Nasiona płesznika
Nasiona te zazwyczaj wykorzystywane są do produkcji środków przeczyszczających. Jednak mają również dobry wpływ na organizm zmagający się z podwyższonym cholesterolem. Zawarte w nich składniki hamują ponowne wchłanianie żółci, poprzez jej wydalenie, hamując przy tym dalszy wzrost złego cholesterolu który ponownie się wchłania. Nasiona te można spożywać z waflami czy z płatkami śniadaniowymi.
1 komentarz
Dobre rady i pewnie bardzo przydatne, sama muszę jeszcze lepiej pogłębić ten temat