Wątroba to niezwykle ważny organ w naszym organizmie. To właściwie największy gruczoł jaki mamy w sobie. Waży około 1,5 kg i bierze udział między innymi w trawieniu tłuszczu z pożywienia. W przeciwieństwie do innych organów, wątroba może się zregenerować, ale czasem wymaga od nas nieco pomocy.
Co warto wiedzieć o wątrobie?
Wątroba to fascynujący organ. W naszym organizmie pełni kluczową rolę w procesie trawienia. Spełnia cztery podstawowe funkcje: magazynująca, metaboliczną, detoksykacyjną, filtracyjną. Zachodzi tam szereg procesów metabolicznych, które są kluczowe dla funkcjonowania całego organizmu. Przetwarza węglowodany na energię, białka z pożywienia zamienia w białka, które uczestniczą w budowaniu komórek organizmu, oraz metabolizuje tłuszcze. Stanowi magazyn żelaza w naszym organizmie, reguluje poziom glukozy we krwi, wspomaga nawet odporność.
Filtruje naszą krew z toksycznych związków, leków i alkoholu. Toksyczny dla nas amoniak przekształca w niegroźny mocznik. Potrafi się sama zregenerować, a do przeszczepu wystarczy tylko jej część by uratować komuś życie. Wątroba mieści się w górnej części brzucha, po prawej stronie. Składa się z czterech płatów, a w rozszerzonym uchyłku przewodu wątrobowego produkowana jest żółć. Tę część wątroby nazywa się pęcherzykiem żółciowym.
Metabolizm kwasów tłuszczowych
Kiedy trawimy pokarm ten wstępnie rozkładany jest przez soki żołądkowe, a następnie trafia do jelit, gdzie wszystkie składniki są wchłaniane przez kosmki jelitowe. Tłuszcze, tak jak białka i cukry wchłonięte w jelicie podróżują wraz z krwią do wątroby gdzie kwasy tłuszczowe i białka metabolizowane są do postaci cholesterolu i lipoprotein dużej, średniej i niskiej gęstości. W wątrobie cukry i białka zamieniane są na tłuszcze, które kumulują się w tkance tłuszczowej, oraz spalane są kwasy tłuszczowe. Co równie istotne w trawieniu tłuszczów, w wątrobie produkowana jest żółć, która następnie kumulowana jest w pęcherzyku żółciowym a stamtąd trafia do dwunastnicy gdzie również odbywa się trawienie tłuszczu z pokarmu.
Najważniejsze z punktu widzenia budowy komórek są cholesterol i lipoproteiny, które biorą czynny udział w funkcjonowaniu organizmu. Wbrew pozorom cholesterol nie jest złym związkiem. Dobry cholesterol uczestniczy w syntezie witaminy D3 i hormonów takich jak estrogen, kortyzon, progesteron, oraz wchodzi w skład wszystkich komórek organizmu. Do wchłaniania niemal wszystkich witamin z pożywienia potrzebne są tłuszcze, do tego właśnie niezbędny jest nam cholesterol. Jego niedobór może prowadzić do pojawiania się złego samopoczucia oraz depresji. Lipoproteiny dużej gęstości transportują cholesterol i dostarczają go do komórek. Lipoproteiny niskiej gęstości są powodem powstawania złogów w naczyniach wieńcowych.
Czym wspomagać wątrobę?
Wątroba mimo, że jest w stanie sama się zregenerować nie jest jednak niezniszczalna a codziennymi złymi wyborami dietetycznymi możemy jej bardzo zaszkodzić. Wykonuje bardzo złożoną i ważną pracę w naszym organizmie. Wątroba nie jest unerwiona, a więc nie boli. Ból pojawia się kiedy organ ten zwiększa swoją objętość lub gdy coś złego dzieje się z woreczkiem żółciowym. Aby uniknąć problemów z wątrobą warto więc wspomóc jej pracę odpowiednimi preparatami ziołowymi.
Najlepiej by w składzie takiego leku znalazła się cholina. Jest to związek organiczny, który w niewielkich ilościach produkujemy w organizmie. Bierze czynny udział w transporcie właśnie cholesterolu i lipidów, będących produktem metabolizowania tłuszczów. Suplementowanie choliny odciąża i wspomaga codzienną pracę wątroby, w tym także metabolizm tłuszczów. Inna substancją, która wspomaga pracę naszej wątroby jest cynaryna, która również wchodzi w skład Hepatilu (tutaj szczegółowe informacje dot. metabolizowania tłuszczów przez Hepatil: hepatil.com/produkty/hepatil). To związek, który możemy znaleźć w karczochach.
Inna substancją, która wspomaga pracę naszej wątroby jest cynaryna, która również wchodzi w skład Hepatilu. To związek, który możemy znaleźć w karczochach. Benedyktyni już w XVIII wieku stosowali wyciąg z liści tej rośliny do leczenia stanów zapalnych wątroby, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Stwierdzono, że związki zawarte w karczochu działają osłonowo, żółciopędnie i pobudzają wątrobę do zwiększonej produkcji cholesterolu. Dla zdrowia całego organizmu, warto w pierwszej kolejności zadbać o wątrobę.
1 komentarz
na wątrobę bardzo dobrza działa karczocha. Poprawia też trawienie. Jak zaczęłam brać kapsułki herbaya z wyciągiem z liści karczocha, to minęły mi ciągłe wzdęcia i problemy gastryczne.