Myślisz, że jedyną przyprawą, która sprawi, że kurczak będzie smaczny, jest sól i pieprz? Jesteś w błędzie, gdyż możesz użyć niezliczonej ilości przypraw, by Twój smażony kurczak zachwycał smakiem i aromatem. Tak samo ważne jak pieczenie mięsa drobiowego, jest też to, z czym je podasz. Odpowiednio przygotowanym sosem możesz zmienić całkowicie smak potrawy. Dowiedz się, czym przyprawić kurczaka!
Curry z kurczakiem w roli głównej
Jeśli lubisz egzotyczne smaki i aromaty, z pewnością przypadnie Ci do gustu kurczak mocno pikantny, lekko słodki i kwaskowaty. Taki właśnie będzie kiedy doprawisz go przyprawą curry. Szczególnie dobrze będzie smakował, gdy najpierw zamoczysz go w marynacie z czosnku, soku z cytryny, chili, oleju, soli i pieprzu.
Aby kurczak nabrał smaku, należy go trzymać w tej mieszance ziół około 2 godzin w lodówce. Szczególnie dobrze będzie smakował, gdy do podsmażonego już mięsa dodasz mleczka kokosowego wymieszanego właśnie z curry i podasz go z ryżem polanym tym „drobiowo – przyprawowym” sosem.
W estragonowym sosie
Nie wylewaj oliwy lub oleju, w którym upiekłaś kurczaka – będzie stanowił doskonałą bazę do przyrządzenia sosu. Do naczynia po upieczonym mięsie dodaj ocet i wino, a następnie bulion z gałązkami estragonu. Gotuj do momentu aż sos wygotuje się o połowę, wlej śmietankę i gotuj 2 minuty. Następnie odsuń sos z ognia, wyjmij gałązki estragonu i zastąp je świeżymi listkami. Tą „niezwykłą miksturą” możesz polać teraz kurczaka. Estragonowy sos sprawi, że nawet codzienne danie takie jak kurczak z ziemniakami nabierze wyrazistego smaku.
Kurczak w limonkowo – tymiankowej marynacie
Do małej miseczki włóż skórkę z limonki, sok, oliwę, przeciśnięty przez prasę czosnek i miód. Zmieszaj to wszystko z łyżeczką tymianku. Po doprawieniu sosu solą i pieprzem możesz polać nim kurczaka. Najlepiej jeśli podczas pieczenia marynata przywrze do mięsa, jeśli nie uda ci się osiągnąć takiego efektu, wyjmij kurczaka, polej go ponownie sosem i posyp tymiankiem.
Kurczak z gałązkami cząbru
Kurczak przyprawiony cząbrem najlepiej smakuje podany w towarzystwie warzyw. Do podgotowanych (wcześniej pokrojonych w ćwiartki warzyw) dodaj kilka gałązek cząbru. Jeśli będzie świeży nawet nie musisz go kroić, ponieważ straci wtedy straci na swoim aromacie. Kiedy Twój kurczak już się zarumienił w piekarniku, dodaj do niego warzywa z gałązkami cząbru i piecz razem przez 40 minut.
Oprócz opisanych wyżej przypraw i marynat, z których korzysta zarówno kuchnia polska jak i kuchnie całego świata, możesz stworzyć własne zestawienia smakowe i dodatki niebywale podnoszące walory kurczaka (czy to pieczonego, czy smażonych filetów).
Oczywiście powinnaś poeksperymentować z niezliczoną ilością przypraw, tych tradycyjnych takich jak tymianek, rozmaryn, cząber, a także tych bardziej egzotycznych, takich jak curry, kurkuma, chili. Nie ma jednego sposobu na przyrządzenie świetnie smakującego mięsa drobiowego, istnieje natomiast wiele możliwości, by Twój kurczak zawsze był smaczny, chrupiący, rumiany i aromatyczny.
1 komentarz
Ja ostatnio odkryłam pyszną marynatę do kurczaka! Składa się tylko z pietruszki i czosnku – wystarczy natrzeć nimi mięsko, wstawić na min. sześć godzin do lodówki (najwygodniej jest chyba robić to dzień wcześniej), a potem usmażyć na patelni i gotowe! Jest to banalnie proste, a dzięki tym ziołom kurczak jest soczysty, a nie przesuszony.