Czym zastąpić proszek do pieczenia?

autor Sandra Kożuchowska
342 x czytano

Proszek do pieczenia to podstawa, jeżeli chodzi o najróżniejsze rodzaj wypieków. Stosujemy go często i pozwala on na piękne wyrośnięcie ciast, babeczek, domowego pieczywa i wielu innych produktów. Czy da się go jednak zastąpić czym innym? Po co w ogóle szukać zamiennika dla proszku do pieczenia?

Czym jest proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia to produkt, który można znaleźć w praktycznie każdej kuchni. Pozwala na ładne spulchnienie pieczonego ciasta i ogólnie stanowi pewną podstawę, przez co znajduje się w praktycznie każdym przepisie. Mało kto jednak zastanawia się, co znajduje się w tym produkcie. Skład proszku do pieczenia najczęściej zawiera – produkt gazotwórczy (najczęściej soda oczyszczona), kwas cytrynowy oraz stabilizator. Zawiera on dość sporo kalorii, choć przy pieczeniu zazwyczaj wykorzystujemy nie więcej niż 1 – 2 łyżeczki.

Kiedy potrzebne są zamienniki dla proszku do pieczenia?

Niektórzy mogą to robić z celów prozdrowotnych, chcąc uniknąć nadmiernej kaloryczności, ale znacznie częściej zamienników szukamy przy innych okazjach. Chodzi przede wszystkim o sytuacje, gdy zabieramy się za pieczenie i okazuje się, że… nie ma proszku. I co wtedy? Nie ma się czego obawiać, ponieważ jak się okazuje, z powodzeniem można zastąpić go innymi produktami o bardzo podobnych właściwościach spulchniających.

Soda oczyszczona zamiast proszku do pieczenia

Ten produkt jest z pewnością doskonale znany każdemu z nas i co więcej, w wielu przepisach do wypieków jest on wymieniany obok proszku do pieczenia. To dość dziwne, zważywszy na fakt, że jednym z jego składników jest właśnie soda oczyszczona. Posiada ona silne właściwości spulchniające, odpowiadając za produkcję dwutlenku węgla i wytwarzanie się pęcherzyków powietrza, a tym samym za rośnięcie ciasta. Co ważne, wybierając samą sodę, należy zadbać też o dodanie innego produktu o kwaśnym odczynie, aby był zastępstwem za aktywator. Najczęściej do tego celu używa się maślanki, kefiru, octu, miodu, śmietany, melasy czy ciemnego cukru,

Woda gazowana zamiast proszku do pieczenia

Jak zostało wspomniane, istotną sprawą przy wypiekach jest spulchniacz odpowiadający za wytwarzanie pęcherzyków powietrza, a tym samym za wypychanie ciasta do góry. Taką właściwość posiada także woda gazowana, która je posiada. Najlepiej sprawdza się rzecz jasna przy naleśnikach i placuszkach, ale nie tylko.

Czy alkohol sprawdzi się zamiast proszka do pieczenia?

Mało kto, pomyślałby o tym, by dodać do ciasta alkoholu, a jak się okazuje, ma on znakomite właściwości spulchniające i pozwala na to, by ciasto mogło urosnąć wysokie i puszyste. Najlepiej sprawdza się tutaj koniak czy rum, dzięki wysokiej zawartości bąbelków. Nie trzeba też dodawać tego składnika dużo, wystarczą w zupełności 3 łyżeczki, które będą odpowiadać 1 łyżeczce proszku do pieczenia.

Amoniak używany do pieczenia?

Jak się okazuje – tak, choć najlepiej sprawdza się w ciastach dojrzewających, jak pierniki i inne kruche ciasta. Ma on szczególne właściwości spulchniające, które jednak charakteryzują się bardziej porowatą strukturą, przez co wypieki są bardzo kruche i chrupkie.

Można też stworzyć własny proszek do pieczenia, wykorzystując w tym celu dostępne składniki. Oczywiście podstawą jest tutaj soda oczyszczona (100 g), ale należy także pamiętać o mące ryżowej (250 g) oraz kamieniu winnym (90 g). Należy je przesiać przez sitko i wymieszać razem.

podobne tematycznie

1 komentarz

Vicky 28 marca 2022 - 09:59

Może sodą oczyszczoną? Stary, indiański, a raczej babciny sposób:P

odpowiedz

Skomentuj Vicky anuluje komentowanie