Kawa to ulubiony napój większości Polaków. Czarne jak smoła aromatyczne espresso, słodka, idealnie komponująca się z deserami cafe latte, czy cappucino z kremową pianką – możliwości jest wiele. Wszystko zależy od upodobań kawosza. Ale niezależnie od tego jaki wariant wybierzesz musisz pamiętać o jednym: podstawą każdego napoju jest idealnie zaparzona kawa! Chcesz wiedzieć jak uzyskać mocny, aromatyczny kawowy napar nie wydając przy tym fortuny na drogi ekspres? Przeczytaj nasz artykuł!
• Dlaczego warto parzyć kawę inaczej?
• Kawiarka – czy to dobry wybór?
• Zaparzacz – alternatywa dla zabieganych?
• Chcesz poznać nową metodę parzenia kawy? Wypróbuj Aeropress!
Dlaczego warto parzyć kawę inaczej?
Powodów można wymienić bardzo dużo. Przede wszystkim alternatywne metody parzenia kawy to oszczędność czasu i energii. Włączenie ogromnego ekspressu dla przygotowanie jednego malutkiego espresso nie jest dobrym pomysłem! Poza tym, dzięki takim metodom uzyskasz kawę bardziej aromatyczną i intensywną w smaku.
O ile oczywiście dobrze ją zaparzysz! A pomogą ci w tym profesjonalne akcesoria do alternatywnych metod parzenia kawy (np. www.beanbrothers.pl/alternatywne_metody.html), które możesz nabyć m.in.: w internecie. Warto po nie sięgnąć, aby móc cieszyć się wybornym smakiem i aromatem profesjonalnie przygotowanej kawy.
Kawiarka – czy to dobry wybór?
Kawiarki lub jak kto woli, kafetierki, kupresy i makinetki., to małe ciśnieniowe czajniki, które od prawie 90 lat cieszą się dużą popularnością wśród fanów kawy. I trudno się temu dziwić, skoro to niepozorne urządzenie pozwala na wyczarowania aromatycznej kawy o intensywnym i wielowymiarowym smaku. Oczywiście jeśli przy jaj zaparzaniu będziesz przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Po pierwsze woda, jakiej używasz do przygotowania kawy musi być miękka i nie gotowana. Kolejnym istotnym elementem jest ilość wody. Nie może ona przekraczać dolnej krawędzi zawora bezpieczeństwa. Zakryty nie będzie chronił urządzenia, przed zbyt dużym ciśnieniem, które może je zniszczyć.
I na koniec to co najważniejsze, czyli kawa. Ważne, aby wsypaną do zbiorniczka dobrze wyrównać i szczelnie zakręcić wieczko! Pamiętaj również o tym, aby nie przegotować kawy! Gdy tylko usłyszysz charakterystyczne bulgotanie natychmiast zdejmij urządzanie z kuchenki! Wtedy otrzymasz idealny, aromatyczny napój o wyrazistym smaku.
Zaparzacz – alternatywa dla zabieganych?
Uwielbiasz aromatyczną kawę ale nie masz zbyt wiele czasu na jej przyrządzenie? Koniecznie zaopatrz się w zaparzacz! To funkcjonalne i proste w użyciu urządzenie pozwoli ci na przygotowanie pysznego napoju, w którym nie będą pływać niepotrzebne fusy.
Zaparzacz składa się z cylindra, obudowy z rączką i przykrywki z tłokiem. Cały proces przygotowywania aromatycznego napoju w tym urządzeniu jest bardzo prosty. Wystarczy, że weźmiesz grubo zmieloną kawę oraz świeżo zagotowaną wodę, w proporcji 100 ml wody na jedną dużą łyżkę kawy. Wsypaną kawę zalej połową przewidzianej objętości wody.
Odczekaj minutę i przemieszaj kawę. Następnie dolej resztę wody i odczekaj trzy minuty. Powolnym jednostajnym ruchem opuść tłok na dno naczynia, dzięki temu oddzielisz fusy od klarownej kawy i będziesz mógł się cieszyć pysznym i aromatycznym napojem.
Chcesz poznać nową metodę parzenia kawy? Wypróbuj Aeropress!
Czym jest to coraz bardziej popularne na naszym rynku urządzenie? Działa na zasadzie strzykawki. Zmieloną kawę zalewasz w urządzeniu wodą, a następnie przeciskasz przez papierowy, bądź metalowy filtr, który pozwoli ci pozbyć się fusów. Uzyskać pyszny napój z aeopressa możesz na dwa sposoby.
Metoda tradycyjna polega na zakręceniu sitka z papierowym filtrem na cylindrze przelaniu go wodą i ustawieniu na naczyniu do którego będziesz przeciskać kawę. Kiedy już zmontujesz urządzenie wsyp do niego zmieloną kawę i zalej ją niewielką ilością wody (około 50 ml). Odczekaj 30 sekund i dolej resztę wody, w ilości, mniej więcej, 200 ml. Odczekaj kolejne 60-120 sekund. Po upływie tego czasu załóż tłok na cylinder i powoli, jednostajnym ruchem przeciśnij kawę do filiżanki do momentu, aż usłyszysz charakterystyczny syk. To znak, że twoja kawa jest już gotowa.
Metoda odwrócona pozwala na uzyskanie trochę innych cech kawy niż w opisanej przez nas wcześniej metodzie tradycyjnej. Na czym ona polega? Tłoczek włóż do cylindra i wsyp kawę do urządzenia. Następnie zalej ją niewielką ilością wody, poczekaj chwilę, dolej resztę wody i znowu odczekaj chwilę. Załóż na Aeropress sitko z papierowym filtrem do wody i przełóż urządzenie do naczynia, w którym będziesz wyciskać kawę. Następnie powolnym, jednostajnym ruchem przeciskaj kawę do momentu, aż usłyszysz charakterystyczny syk powietrza. Pyszna kawa gotowa! To który sposób wybierasz?