Jak zrobić syrop z cebuli? Jak działa cebulowy syrop?

autor Adela Zakrzewska
115 x czytano

Jesień, mniej słońca, coraz krótsze dni i… przeziębienie. Nękający nas kaszel, katar i stan podgorączkowy próbujemy zazwyczaj pokonać środkami z aptecznej półki. Stajemy często przed szeroką ofertą lekarstw, których czasem można uniknąć lub wspomóc ich działanie metodami naszych babć. Najstarszym i najskuteczniejszym, naturalnym sposobem na rozprawienie się z przeziębieniem jest cebula. Jakie właściwości ma cebula, jak przygotować syrop z cebuli?

Jakie właściwości ma cebula?

Wszechobecna na stołach całego świata, smaczna i zdrowa, oprócz sfery kulinarnej znalazła zastosowanie nie tylko w leczeniu infekcji dróg oddechowych, ale również trądziku, ran skóry. Większość substancji, które wpływają na jej prozdrowotne działanie znajduje się w bulwie. Znajdziemy w niej witaminę C, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo. Są tu również flawonoidy oraz, odpowiedzialny za jej lecznicze działanie, dwusiarczek alilo-propylowy. Jest to olejek lotny nadający cebuli jej charakterystyczny zapach. Z uwagi na to, że syrop z cebuli jest lekiem naturalnym i łagodnym, może znaleźć zastosowanie w leczeniu przeziębień u dzieci.

Jak przygotować syrop z cebuli?

Proste i szybkie przygotowanie syropu jest kolejnym argumentem przemawiającym za tym, że warto spróbować takiej metody leczenia. Do wykonania mikstury potrzebne będą dwie do trzech, średniej wielkości, cebul żółtych, cukier lub miód oraz słoik z zakrętką.

Wersję podstawową syropu można rozszerzyć o dodanie wyciśniętej cytryny. Cebulę należy drobno posiekać, warto zmoczyć ją przed krojeniem, wtedy podczas tej czynności nie dopadnie nas gwałtowne łzawienie. Posiekane warzywo wkładamy do słoika, następnie zasypujemy dużą ilością cukru (około 10 łyżek).

Zdrowsza wersja polega na zastąpieniu cukru miodem w podobnej ilości, jest przeznaczona dla osób, które nie są uczulone na składniki zawarte w miodzie. Chcąc wzmocnić działanie cebuli, o dodatkową porcję witaminy C, możemy wcisnąć do słoika sok z jednej cytryny. Warto też dodać ząbek posiekanego czosnku. Ma on również bardzo silne działanie bakteriobójcze. Słoik należy zakręcić i tak przygotowaną miksturę odstawić w temperaturze pokojowej, na jedną dobę. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia, trzeba tylko zawartość słoika przecedzić przez sitko.

Jak dawkować syrop z cebuli?

Zawartości, przygotowanego przez nas słoika, nie można wypić jednorazowo. Ważne jest, aby dawkować substancję tak jak inne lekarstwa. I tak w przypadku osób dorosłych można, bez obaw, pić od dwóch do czterech razy dziennie po łyżce syropu, dzieci powinny otrzymywać taką samą liczbę porcji po łyżeczce.

Jak działa syrop z cebuli?

Stosowana od wieków, w medycynie naturalnej cebula ma silne działanie bakteriobójcze, można ją więc traktować jak naturalny antybiotyk. Syrop z cebuli działa również wykrztuśnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Oczyszcza drogi oddechowe, pomaga w przypadku kaszlu suchego i mokrego, sprzyja odkrztuszaniu.

Bez wątpienia, syrop z cebuli jest jedną z najpopularniejszych naturalnych metod walki z przeziębieniem. Korzystacie z jego właściwości? A może znacie inne skuteczne sposoby?

podobne tematycznie

zostaw komentarz