Dawkowanie witaminy D3, zalecane normy. Objawy niedoboru i nadmiaru witaminy D

autor Kamila Kucharczyk
63 x czytano

Składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest witamina D3. Organizm nie może jej sam wytworzyć, a regularne jej uzupełnianie w polskich warunkach jest trudne. Dlaczego? Wyjaśniamy.

Źródła witaminy D3

Witamina D3 reguluje wiele procesów zachodzących w organizmie, o czym będzie jeszcze mowa, gdy przejdziemy do skutków jej niedoboru. A ten niestety zdarza się często. Dlaczego? Ponieważ wytwarzana jest pod wpływem… słońca! A dokładniej promieniowania UVB, dzięki któremu witamina D3 może być wytwarzana z 7-dehydrocholesterolu.

Kąpiel słoneczna

Witaminę D3 można też znaleźć w niektórych produktach spożywczych, głównie w rybach (łosoś, dorsz, śledź, węgorz), a także w żółtkach jaj, mleku krowim oraz w serze żółtym. Jednak jej ilości nie są w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Najlepszym rozwiązaniem jest 15-30 minutowa ekspozycja na słońce – im karnacja jest jaśniejsza, tym ekspozycja musi być krótsza. Spełnionych musi być jednak kilka warunków. Słońca nie mogą zasłaniać chmury, a skóry nie należy smarować kremem z filtrem. Ponadto odsłonięte powinny być przedramiona i podudzia. Tylko wtedy synteza witaminy D3 będzie optymalna.

W Polsce warunki, które ją umożliwiają, zwykle panują od maja do września. W okresie od października do marca u wielu osób obserwuje się niedobory tego składnika. Co wtedy robić?

Witamina D3 – normy, dawkowanie

Optymalne stężenie witaminy D3 w organizmie wynosi 75-125 nmol/l. Wartości poniżej lub powyżej tej normy mogą mieć znaczące konsekwencje dla zdrowia.

W Polsce od kilku lat można zauważyć „modę” na suplementy z witaminą D3, które są łatwo dostępne. Ale czy to oznacza, że każdy powinien je zażywać? Oczywiście, że nie! Najpierw trzeba przeprowadzić badania i sprawdzić, czy w ogóle istnieje taka potrzeba. Dlaczego? Ponieważ witamina D rozpuszcza się w tłuszczach, jej nadmiar nie jest wydalany z organizmu. Nieodpowiednia suplementacja może szybko spowodować poważne kłopoty zdrowotne.

Dawkowanie powinno być uzależnione od wieku, stanu zdrowia, wagi, a także od… rodzaju karnacji. U dorosłych zdrowych osób zwykle zaleca się dawkę 800–2000 IU/dobę, a u dzieci 600–1000 IU/dobę. Jak sam możesz zauważyć, granice tych wartości są szeroko rozpięte, dlatego nie należy samodzielnie podejmować decyzji o przyjmowaniu tej witaminy.

Niedobór witaminy D

Witamina D3 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego – gdy jest jej za mało, można zauważyć spadek odporności, częstsze zachorowanie. Taka osoba szybko się męczy, cierpi na bezsenność, biegunki, a także bóle kości i mięśni. Może odczuwać ogólne osłabienie, bez względu na to, co danego dnia robiła. Przy czym zauważalny jest wzrost wagi przy jednoczesnych problemach z apetytem.

Nadmiar witaminy D

Równie szkodliwy może być nadmiar tego składnika. I przypomnijmy, że jego przedawkowanie nie jest wcale trudne, ponieważ organizm nie potrafi sam go wydalać. Jakie objawy wtedy występują? Bóle brzucha, nudności i wymioty. Chory odczuwa intensywne pocenie się, otępienie i osłabienie. Ma złe samopoczucie, brak apetytu, lecz jednocześnie zauważalna jest nadpobudliwość. Może dojść do świądu skóry, a także zaburzeń pracy mózgu. W konsekwencji będzie to prowadzić m.in. do kamicy nerek, zaburzenia pracy serca czy gromadzenia się wapnia w tętnicach.

podobne tematycznie

zostaw komentarz